Gigantul chinez care face valuri în Europa: investiții de miliarde de euro în baterii pentru mașini electrice

de: Andrei Tilimpea
10 05. 2023

Investițiile greenfield au reprezentat 57% din totalul investițiilor străine directe ale Chinei în Europa în 2022, depășind fuziunile și achizițiile pentru prima dată din 2008.

Investițiile chineze în Europa trec de la fuziuni și achiziții la proiecte greenfield, în principal în producția de baterii pentru vehicule electrice, conform datelor din 2022 analizate de furnizorii independenți de cercetare MERICS și Rhodium Group.

Mai mult, Investițiile greenfield au reprezentat 57% din totalul investițiilor străine directe ale Chinei în Europa în 2022, depășind fuziunile și achizițiile pentru prima dată din 2008, potrivit raportului.

Achiziția Sumo Digital de către Tencent a fost singura tranzacție în valoare de peste 1 miliard de euro (1,10 miliarde de dolari), cu majoritatea altor investiții majore în fabrici de baterii de către companii precum CATL, Envision AESC și SVOLT.

„Asistăm la o schimbare majoră în modul în care companiile chineze investesc în Europa… Firmele chineze au devenit jucători importanți în tranziția ecologică a Europei”, a declarat Agatha Kratz, directorul Rhodium Group.

Europa are unele dintre cele mai stricte reglementări privind electrificarea și tranziția ecologică, dar industria sa de baterii rămâne în urmă față de jucătorii asiatici, o mare parte din capacitatea planificată a bateriilor din Europa provenind de la producători japonezi, sud-coreeni sau chinezi cu un know-how mai mare.

Reglementări stricte

Înființarea operațiunilor de la zero în Europa permite jucătorilor chinezi să evite tarifele și costurile de transport și să se ferească de tensiunile politice care ar putea împiedica exporturile și importurile, se arată în raport.

Max Zenglein, economist-șef la MERICS, a spus că modelele de investiții în schimbare subliniază competitivitatea companiilor chineze, în special în vehiculele electrice.

„Investițiile greenfield se confruntă, de asemenea, cu un control mai puțin reglementat, deoarece achizițiile în infrastructura critică sau sectorul tehnologic sunt mai contestate”, a spus Zenglein.

În timp ce analizele investițiilor chineze în Europa au crescut, regiunea rămâne în continuare mai deschisă din punct de vedere politic față de China decât Statele Unite, care au restrâns importurile de baterii din China prin Legea de reducere a inflației, a adăugat acesta.

Totuși, politicienii și liderii de afaceri europeni se află în mijlocul unei dezbateri asupra relației propriei regiuni cu China, încercând să susțină industria națională și să găsească noi furnizori pentru materialele cheie necesare tranziției ecologice.